Seuraa Pfizer Oy

28.2. vietetään harvinaisten sairauksien päivää

Uutinen   •   Helmi 28, 2019 07:51 EET

Yhteiskuva Harvinaisen normaalia -dokumentin päätähdistä. Kuvaaja: Jetro Stavén

Akromegalia, aplastinen anemia, primaari immuunipuutos, hemofilia – kuulostaako tutulta? Harvinaissairauksien yleinen tunnettuus on vähäistä ja diagnosointi usein taistelun takana.

Harvinaiseksi sairaudeksi lasketaan sairaus, jota esiintyy korkeintaan yhdellä henkilöllä 2000 henkilöä kohden. Harvinaissairauksia tunnetaan noin 8 000. Suomessa on väestöhistoriastamme johtuen omanlaisensa harvinaissairauksien valikoima. Lähes neljäkymmentä muualla liki tuntematonta perinnöllistä sairautta ovat meillä "tavallisia" harvinaissairauksia.Suurin osa harvinaissairauksista on geneettisiä ja perinnöllisiä.

Kansainvälistä harvinaisten sairauksien päivää vietetään vuosittain helmikuun viimeisenä päivänä. Sen tavoitteena on saada harvinaissairauksille laajempaa näkyvyyttä ja tunnettuutta.

Neljä harvinaissairautta sairastavaa avaa dokumenttielokuvassa Harvinaisen normaalia oman elämänsä suurelle yleisölle, jotta yhä useampi tietäisi, mistä näissä harvinaisissa sairauksissa on kyse. Tutustu dokumenttielokuvaan verkkosivuilla: harvinaisennormaalia.fi

Lähde: https://www.terveyskyla.fi/harvinaissairaudet/tietoa/harvinaisista-sairauksista. Vierailtu 22.2.2019