Seuraa Pfizer Oy

Levinnyt rintasyöpä on suomalaisille edelleen suuri tuntematon – yli puolet uskoo, että sairaudesta voi parantua

Uutinen   •   Loka 01, 2018 08:02 EEST

Lääkeyhtiö Pfizerin teettämä kysely paljastaa, että vain alle 10 prosenttia suomalaisista tietää, ettei levinneestä rintasyövästä voi parantua. Rintasyöpädiagnoosin saa Suomessa vuosittain noin 5000 naista. Lähes tuhat suomalaista sairastuu vuosittain parantumattomaan rintasyöpään.1


Rinnasta muualle elimistöön levinnyt syöpä on sairaus, jota voidaan hoitaa, muttei pysyvästi parantaa. Harva suomalainen kuitenkaan erottaa levinnyttä rintasyöpää paikallisesta rintasyövästä.

Pfizerin teettämään kyselyyn vastanneista tuhannesta suomalaisesta lähes 60 prosenttia uskoo, että levinneestä rintasyövästä voi parantua ja noin kolmannes ei tiedä, onko paraneminen mahdollista. Vain 8 prosenttia vastanneista osasi kertoa, ettei parannuskeinoa ole. Tilanne on pysynyt lähes ennallaan edelliseen, vuonna 2016 toteutettuun kyselyyn verrattuna.

Myös sairauden yleisyys on suomalaisille epäselvää. Yli 40 prosenttia vastaajista arvioi, että levinneen rintasyövän diagnoosin saa noin 500 suomalaista vuosittain. Todellinen luku on kuitenkin lähes kaksinkertainen.

”On tärkeää, että rintasyöpien monimuotoisuutta tuodaan esiin ja suomalaisten tietoisuus rintasyövästä lisääntyy. Siten myös potilaiden yksilöllisiä tilanteita ymmärretään paremmin”, kertoo toiminnanjohtaja Minna Anttonen Suomen Syöpäpotilaat ry:stä.

Levinneeseen rintasyöpään sairastuneiden keskimääräinen elinajanodote on tällä hetkellä kolme vuotta.2

Lähes jokainen tuntee jonkun, jolla on rintasyöpä

Rintasyöpä on Suomen yleisin syöpä ja vuosittain siihen sairastuu yli 5000 naista.1 Noin 2/3 kyselyyn vastanneista kertoo, että heidän tuttavapiirissään on joko rintasyöpään tai levinneeseen rintasyöpään sairastunut henkilö.

Rintasyövän hoitotilannetta vastaajat pitävät Suomessa pääosin hyvänä. Yli 60 prosenttia vastanneista kokee, että hoito on hyvää ja noin neljännes pitää tilannetta kohtalaisena. Etenkin naiset kokevat tilanteen hyväksi.

”Rintasyövän hoitotilannetta pidettiin kyselyssä hyvänä, ja kansainvälisessä vertailussa hoitotulokset Suomessa ovatkin erinomaisia. Hoito kehittyy koko ajan, ja tällä on vaikutusta myös potilaiden elämänlaatuun ja työkykyyn”, toteaa toiminnanjohtaja Anu Niemi Rintasyöpäyhdistys Europa Donna Finlandista. ”Toki kehitysalueitakin on: viiveitä taudin tunnistamisessa ja hoitoon pääsyssä saattaa esiintyä, erityisesti nuorena, ennen seulontaikää sairastuneiden kohdalla. Potilaat voivat myös kokea, että hoito keskittyy kasvaimen hoitoon ja sopeutuminen uuteen elämäntilanteeseen jää omille harteille. Erityisesti silloin, kun perheessä sairastutaan levinneeseen syöpään, koko perhe tarvitsee tukea”, Niemi jatkaa.

Yksi tärkeimmistä keinoista syövän varhaiseen havaitsemiseen on rintojen omatoiminen tutkiminen. Harva kuitenkaan muistaa tehdä niin säännöllisesti. Vain 16 prosenttia kyselyyn vastanneista naisista kertoo tarkistavansa rintansa joka kuukausi. Sen sijaan yli viidennes kertoo tutkineensa rintansa harvemmin kuin kahdesti vuodesta tai ei koskaan.

Pfizerin tavoitteena on lisätä tietoisuutta levinneestä rintasyövästä sekä parantaa syöpää sairastavien tulevaisuudennäkymiä. Tunnistamalla ja ymmärtämällä vieläkin tarkemmin eri syöpätauteja löydämme entistä parempia lääkehoitoja. Haluamme ne myös suomalaisten potilaiden käyttöön mahdollisimman nopeasti. Tinkimättömänä päämääränämme on auttaa yhä useampia syöpää sairastavia elämään täyttä elämää ja tavoittelemaan omia unelmiaan. Tutustu levinnyttä rintasyöpää sairastavien tarinoihin osoitteessa www.minuntarinani.fi

Lisätietoa

Oheinen infograafi, jossa on verrattu kyselyn tuloksia vuosilta 2016 ja 2018 - Pfizer Suomen 1 000 suomalaiselle teettämä kysely rintasyöpätietämyksestä, lokakuu 2016 ja kesäkuu 2018

Tiedustelut

  • toiminnanjohtaja Anu Niemi, Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry, puh. 040 519 5210
  • Kyselyn tulokset: viestintäpäällikkö Jutta Joutseno, Pfizer, puh. 09 430 040 (vaihde)

Lähteet

  1. Suomen Syöpärekisteri. https://tilastot.syoparekisteri.fi/syovat/help_main_fi.html. Päivitetty 5.10.2017.
  2. Mattson J ja Huovinen R. Levinneen rintasyövän hoito. Duodecim 2015;131:1033–1040.

Hyvä terveys on elintärkeää – niin yksilölle kuin yhteiskunnalle. Pfizerin tehtävänä on terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen kaikkialla maailmassa. Yhtenä maailman suurimmista lääkeyrityksistä Pfizerilla on ollut merkittävä rooli lääketieteen kehittämisessä. Työtä on kuitenkin vielä tehtävänä. Pfizer on mukana luomassa uusia, edistyksellisiä lääkehoitoja ja toimintatapoja muiden terveydenhuollon toimijoiden kanssa. Tavoitteenamme on mahdollistaa paras lääkehoito sitä tarvitseville. Maailmassa on arvioitu olevan noin 30 000 eri sairautta. Niistä vain noin kolmasosaan on saatavilla tehokasta hoitoa. Kehitys on vasta alkanut. www.pfizer.fi