Seuraa Pfizer Oy

Maailman keuhkokuumepäivää vietetään 12.11.

Uutinen   •   Marras 12, 2019 07:32 EET

Maailman keuhkokuumepäivä 12.11. muistuttaa vakavan taudin vaaroista ja ennaltaehkäisyn tärkeydestä. Päivää on vietetty marraskuun 12. päivä jo vuodesta 2009 alkaen. On tärkeää, että erityisesti iäkkäät ymmärtävät keuhkokuumeeseen liittyvät riskit ja ennaltaehkäisevän hoidon merkityksen. Tavallisin aikuisten keuhkokuumeita aiheuttava bakteeri on pneumokokkibakteeri. Kuka tahansa voi sairastua pneumokokin aiheuttamiin tauteihin, mutta ikä on sairastumisen riskiä lisäävä tekijä, sillä se vaikuttaa vastustuskykyymme. Iän lisäksi monet pitkäaikaissairaudet lisäävät riskiä sairastua.

Keuhkokuume on yleisin vakava pneumokokkitauti ja keuhkokuumetta on aina pidettävä vakavana yleisinfektiona. Vuosittain yli 60 000 henkilöä Suomessa sairastuu keuhkokuumeeseen ja heistä lähes puolet tarvitsee sairaalahoitoa. Keuhkokuumetta esiintyy erityisesti yli 65-vuotiailla. Keuhkokuumetta aiheuttavat pneumokokin lisäksi muutkin bakteerit sekä iso joukko viruksia.

Pneumokokkibakteerit aiheuttavat siis vuosittain kymmeniätuhansia tautitapauksia. Tämä määrä tarkoittaa ikävien sairastumisten lisäksi työ- ja koulupoissaoloja sekä esimerkiksi lomamatkojen peruuntumisia. Etenkin influenssa-aikaan esiintyy runsaasti myös pneumokokkitauteja.

Lue lisää ja arvioi testin avulla oma mahdollinen riskisi sairastua vakavaan pneumokokkitautiin: www.rokotesuoja.fi.