Seuraa Pfizer Oy

Maailman sydänpäivää vietetään 29.9.

Uutinen   •   Syys 26, 2019 08:23 EEST

Maailman sydänpäivää vietetään sunnuntaina 29.9.

Yksi sydänsairauksista on eteisvärinä eli ”flimmeri”. Se on tavallisin pitkäkestoinen sydämen rytmihäiriö, joka yleistyy 60 ikävuoden jälkeen. Yli 75-vuotiaista noin 10 % sairastaa eteisvärinää joko kohtauksittain tai pysyvästi. Iän lisäksi riskitekijöitä ovat sydänsairaudet kuten sepelvaltimotauti, kohonnut verenpaine, diabetes ja ylipaino. Suomessa on yli 100 000 eteisvärinää sairastavaa.

Eteisvärinää sairastavalla sydämen eteinen ei supistu säännöllisesti, vaan ”värisee”. Tämän seurauksena sydän ei pumppaa verta normaalisti. Yleisin oire on sydämentykytys. Useimmat tuntevat epäsäännöllisen sykkeen rinnassaan ja kokevat ahdistavaa oloa, huimauksen tunnetta tai suorituskyvyn heikkenemistä. Joillakin eteisvärinä on täysin oireeton ja rytmihäiriö todetaan sattumalta.

Hoitamattomana eteisvärinä altistaa aivohalvaukselle ja voi aiheuttaa sydämen vajaatoimintaa. Eteisvärinä voi aiheuttaa sydämen sisälle hyytymän, jotka aivovaltimoihin kulkeutuessaan saattavat aiheuttaa aivohalvauksen. Eteisvärinästä johtuvia oireita voidaan hoitaa sykkeen- ja rytminhallinnalla. Sykkeenhallinta toteutetaan sykettä hidastavalla lääkityksellä. Lisäksi voidaan tarvittaessa asentaa tahdistin. Rytminhallinnassa epäsäännöllinen rytmi palautetaan normaaliksi sähköisellä tai lääkkeellisellä rytminsiirrolla. Muita käytössä olevia menetelmiä ovat katetriablaatio tai rytmihäiriölääkitys. Lääkäri arvioi sykkeen- ja rytminhallinnan sopivuuden yksilöllisesti. Potilailla, joilla on eteisvärinän lisäksi muita riskitekijöitä, aivohalvausta estetään käyttämällä veren hyytymistä hidastavaa lääkitystä eli antikoagulanttia. Eteisvärinän lisäksi on tärkeää hoitaa myös muut mahdolliset sairaudet ja riskitekijät.

Oireettomankin eteisvärinän voi havaita seuraamalla pulssia säännöllisesti. Varsinkin ikääntyvien ihmisten kannattaa tarkkailla sykettä säännöllisesti, esimerkiksi ranteesta tunnustelemalla tai kotiverenpainemittarilla. Jos pulssia tunnustelemalla tai kotiverenpainemittarin avulla havaitsee epäsäännöllisen pulssin, on tärkeää hakeutua lääkäriin.

Lue lisää: