Seuraa Pfizer Oy

Syyskuussa vietetään hematologisten syöpien kuukautta

Uutinen   •   Syys 19, 2018 20:53 EEST

Syöpähoitoa tarvitsevia on joukossamme jatkuvasti enemmän. Heistä jokainen ansaitsee parasta mahdollista hoitoa. Tässä kuussa vietetään hematologisten syöpien eli verisyöpien kuukautta. Kuukauden aikana on tavoitteena lisätä tietoisuutta leukemiasta ja lymfoomasta. Maailman lymfoomapäivä (World Lymphoma Day) on 15.9. ja Maailman kroonisen myelooisen leukemian päivää (World CML Day) vietetään 22.9.

Leukemia eli verisyöpä johtuu luuytimen valkosolujen esiasteiden muuttumisesta pahanlaatuisiksi syöpäsoluiksi.1 Leukemioita on monia eri tyyppejä1 ja ne jaetaan akuutteihin ja kroonisiin.

Akuutit leukemiat kehittyvät nopeammin kuin krooniset leukemiat.1 Akuuttien leukemioiden päätyyppejä ovat akuutti myelooinen leukemia (AML) ja akuutti lymfaattinen leukemia (ALL). Akuutteja leukemioita todetaan Suomessa vuosittain noin 200 aikuisella.2

Krooniset leukemiat etenevät hitaammin, ja potilas voi olla pitkään oireeton.1Kroonisia leukemioita on kahta päätyyppiä: krooninen myelooinen leukemia (KML) ja krooninen lymfaattinen leukemia (KLL).

Tutustu videoon, jossa syöpähoitoa tarvitsevat kertovat elämästään: https://www.youtube.com/watch?v=TCpfPk1Olac&t=22s