Seuraa Pfizer Oy

Pneumokokkibakteerin aiheuttama keuhkokuume vie tuhannet sairaalaan joka vuosi – rokote voisi tuoda kymmenien miljoonien säästöt kunnille

Lehdistötiedote   •   Marras 03, 2015 11:20 EET

Keuhkokuume aiheuttaa vuositasolla vähintään 100 miljoonan euron välittömät kustannukset terveydenhuoltojärjestelmälle. Keuhkokuumeen yleisintä aiheuttajabakteeria pneumokokkia vastaan voi suojautua rokottautumalla. Suomalaiset ovat kuitenkin huonosti tietoisia bakteerin aiheuttamista vaaroista.

Vain harva aikuinen tietää pneumokokkibakteerista ja sen aiheuttamista taudeista, selviää lääkeyritys Pfizerin tilaamasta ja mediayhtiö Voiton toteuttamasta tutkimuksesta.

Pneumokokki on keuhkokuumeen yleisin aiheuttajabakteeri Suomessa, ja sitä vastaan voi suojautua rokottautumalla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen määrittelemiin pneumokokkitautien riskiryhmiin kuuluu Suomessa yhteensä noin 1 600 000 suomalaista. Riskiryhmiin kuuluvat muun muassa yli 65-vuotiaat, joista kuitenkin vain neljännes pitää pneumokokkirokotetta tarpeellisena.

Keuhkokuumepotilaan hoitaminen sairaalassa tai terveyskeskuksen vuodeosastolla maksaa terveydenhuollolle tuhansia euroja. Keskimääräinen hoitoaika sairaalassa on viikosta kuukauteen ikäluokasta riippuen.

Keuhkokuumeen hoitotaakka uhkaa kasvaa tulevaisuudessa entisestään väestön ikääntyessä. Vuonna 2030 lähestytään jo miljoonan sairaalapäivän rajaa, jos ilmaantuvuuteen ja hoitokäytäntöihin ei pystytä vaikuttamaan.

”Rokotteen antamalla suojalla pneumokokin aiheuttamia keuhkokuumeita sairastavien potilaiden määrää voidaan vähentää noin kolmanneksella. Tämä lisää myös terveydenhuollon tuottavuutta. Keuhkokuumeen aiheuttama sairaalahoidon tarve vähenee ja vapautuneet vuodeosastopaikat voidaan kohdentaa muiden potilasryhmien hoitamiseen”, Pfizerin terveystalouspäällikkö Juha Laine kertoo.

Viime vuosina osa kunnista on tiedottanut pneumokokkirokotuksista. Kokeilu on johtanut hyviin tuloksiin muun muassa Joensuussa. Siellä yli 50-vuotiaat ovat jo muutaman vuoden ajan saaneet postitse tiedon mahdollisuudesta rokottautua omalla kustannuksella pneumokokkitauteja vastaan. Lisäksi kunta on tarjonnut pneumokokkirokotteen joillekin riskiryhmiin kuuluville.

”Joensuussa on pidetty kustannustehokkaana ja inhimillisesti mielekkäänä sitä, että terveydenhuollossa panostetaan ennaltaehkäisyyn. Siksi kunta halusi tarjota esimerkiksi kotihoidon asiakkaille ja osalle diabeetikoista maksuttomat pneumokokkirokotukset”, Joensuun sosiaali- ja terveysjohtaja Eija Rieppo toteaa pneumokokkibakteerin yhteiskunnallisia vaikutuksia käsittelevässä Pfizerin järjestämässä keskustelutilaisuudessa. ”Lisäksi tiedotuksen myötä kuntalaiset ovat alkaneet kiinnittää enemmän huomiota omaan rokotussuojaansa”, Rieppo jatkaa.

Keuhkokuumeeseen ja muihin pneumokokkibakteerin aiheuttamiin tauteihin sairastuu vuosittain kymmeniä tuhansia suomalaisia.  Lapset ovat saaneet pneumokokkirokotuksen osana kansallista rokotusohjelmaa vuodesta 2010. Aikuisille pneumokokkirokote on rokotusohjelmaa täydentävä maksullinen rokote.

Lisätietoja:

Aikuisten rokottaminen pneumokokkitauteja vastaan Joensuussa:
Eija Rieppo, sosiaali- ja terveysjohtaja, Joensuu, puh. 050 5540 717

Keuhkokuumeen yhteiskunnallinen hoitotaakka:
Ville Valtonen, sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri, professori, puh. 050 5862 604

Rokottautumisen terveystaloudelliset hyödyt ja kustannukset:
Juha Laine, terveystalouspäällikkö, Pfizer, puh. (09) 4300 40

Rokottautuminen pneumokokkibakteeria vastaan:
Tero Ylitalo, rokoteyksikön johtaja, Pfizer, puh. (09) 4300 40

Muut lisätiedot:
Carolina Lockmer, markkinointi- ja viestintäpäällikkö, Pfizer, puh. (09) 4300 40

Mikäli haluat ilmoittaa Pfizerin tuotteisiin liittyvästä haittavaikutuksesta, voit tehdä sen puhelimitse Pfizerin keskuksen kautta: (09) 4300 40 tai sähköpostitse: mailto:FIN.AEReporting@pfizer.com

Hyvä terveys on elintärkeää - niin yksilölle kuin yhteiskunnalle. Pfizerin tehtävänä on terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen kaikkialla maailmassa. Yhtenä maailman suurimmista lääkeyrityksistä Pfizerilla on ollut merkittävä rooli lääketieteen kehittämisessä. Työtä on kuitenkin vielä tehtävänä. Pfizer on mukana luomassa uusia, edistyksellisiä lääkehoitoja ja toimintatapoja muiden terveydenhuollon toimijoiden kanssa. Tavoitteenamme on mahdollistaa paras lääkehoito sitä tarvitseville. Maailmassa on arvioitu olevan noin 30 000 eri sairautta. Niistä vain noin kolmasosaan on saatavilla tehokasta hoitoa. Kehitys on vasta alkanut. www.pfizer.fi