Seuraa Pfizer Oy

TUTKIMUS: Kotihoidon asiakkaiden rokottaminen pneumokokkitauteja vastaan sai aikaan säästöjä Joensuussa

Lehdistötiedote   •   Syys 07, 2018 08:44 EEST

Uuden tutkimuksen mukaan 409 iäkkään kotihoidon asiakkaan rokottaminen 13-valenttisella pneumokokkirokotteella yhdessä influenssarokotuksen kanssa toi Joensuun kaupungille kahden vuoden seurantajakson aikana terveydenhuollon kokonaiskustannuksissa 3 800 euroa säästöä kotihoidon asiakasta kohden. Kun keuhkokuumeeseen liittyviä kustannuksia käytettiin lähtökohtana, sijoitetun pääoman tuotto (ROI) oli 7, eli 1 euron investoinnilla saatiin 7 euron säästöt pienempinä terveydenhuoltomenoina ja keuhkokuumeeseen liittyvinä kustannuksina.1

Joensuun kaupunki rokotti 409 iäkästä kotihoidon asiakasta 13-valenttisella pneumokokkirokotteella (PCV13) syksyllä 2012. Asiakkaat olivat myös oikeutettuja kausi-influenssarokotteeseen.Tutkimuksen tavoitteena oli arvioida, tuoko kotihoidon asiakkaiden rokottaminen pneumokokkitauteja vastaan säästöä kunnalle.

Selvityksessä verrattiin niiden henkilöiden terveydenhuoltomenoja, jotka olivat saaneet sekä kausi-influenssa- että PCV13-rokotukset niiden henkilöiden terveydenhuoltomenoihin, jotka rokotettiin ainoastaan kausi-influenssaa vastaan. Menetelmänä käytettiin retrospektiivista havainnoivaa rekisteritutkimusta, jossa hyödynnettiin alueellisen Mediatri-potilastietojärjestelmän rekisteritietoja. Kotihoidon asiakkaita ja heidän palveluiden käyttöään seurattiin kahden vuoden ajan.

Selvityksen mukaan 13-valenttisella pneumokokkirokotteella (PCV13) rokotetun ryhmän pneumoniaan liittyvät kustannukset olivat 434 euroa pienemmät ja koko terveydenhuolto maksoi 3 800 euroa vähemmän kuin ei-PCV13-rokotetun ryhmän. Selvityksessä potilaiden välillä oli kustannusten suuruudessa huomattavaa vaihtelua. Kun keuhkokuumeeseen liittyviä kustannuksia käytettiin lähtökohtana, sijoitetun pääoman tuotto (ROI) oli 7, eli 1 euron investoinnilla saatiin 7 euron säästöt pienempinä terveydenhuoltomenoina ja keuhkokuumeeseen liittyvinä kustannuksina. Tulokset osoittavat, että kotihoidon potilaiden rokottaminen voi tuoda säästöjä terveydenhuoltoon ja palvelun tuottajalle.

”Joensuu on panostanut kotihoidon asiakkaiden pneumokokkirokottamiseen ja tämä selvitys vahvisti, että työ toi terveydenhuollolle säästöjä. Tämä hanke loi osaltaan pohjaa Siun soten vaikuttavuusinvestointiin, jossa kohonneessa sairastumisriskissä olevia kuntalaisiamme rokotetaan pneumokokkitauteja vastaan”, kertoo Siun soten palvelupäällikkö Leena Timonen.

Selvitys Exploring the costs of a 13-valent pneumococcal conjugate vaccination program for home care patients on julkaistu Current Medical Research and Opinion -julkaisussa 17.8.2018. Selvityksen ovat kirjoittaneet Miika Linna (dosentti, Aalto-yliopisto), Juha Laine (terveystalouspäällikkö, dosentti, Pfizer Suomi), Leena Timonen (palvelupäällikkö, Siun sote), Heidi Åhman (tieteellinen asiantuntija, Pfizer Suomi) ja Myint Tin Tin Htar (lääketieteellinen johtaja, Pfizer Ranska).

Lisätietoa

  • dosentti Miika Linna, Aalto-yliopisto, puh. 050 362 0796
  • terveystalouspäällikkö, dosentti Juha Laine, Pfizer, puh. 09 430 040

Lähteet:

1     Miika Linna, Juha Laine, Leena Timonen, Heidi Åhman & Myint Tin Tin Htar (2018): Exploring the costs of a 13-valent pneumococcal conjugate vaccination program for home care patients, Current Medical Research and Opinion, DOI: 10.1080/03007995.2018.1513398. https://doi.org/10.1080/03007995.2018.1513398

SIun sote

Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä järjestää julkiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut, ympäristöterveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut 14 kunnan alueella Pohjois-Karjalassa ja Heinävedellä.

Pfizer

Hyvä terveys on elintärkeää - niin yksilölle kuin yhteiskunnalle. Pfizerin tehtävänä on terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen kaikkialla maailmassa. Yhtenä maailman suurimmista lääkeyrityksistä Pfizerilla on ollut merkittävä rooli lääketieteen kehittämisessä. Työtä on kuitenkin vielä tehtävänä. Pfizer on mukana luomassa uusia, edistyksellisiä lääkehoitoja ja toimintatapoja muiden terveydenhuollon toimijoiden kanssa. Tavoitteenamme on mahdollistaa paras lääkehoito sitä tarvitseville. Maailmassa on arvioitu olevan noin 30 000 eri sairautta. Niistä vain noin kolmasosaan on saatavilla tehokasta hoitoa. Kehitys on vasta alkanut. www.pfizer.fi